اگر قصد مهاجرت و زندگی در ترکیه یا سرمایه گذاری و راه اندازی کسب و کار در این کشور را دارید باید بدانید که دولت بابت زندگی یا کسب درآمد در آنجا چه مقدار مالیات از شما دریافت خواهد کرد. قوانین مالیات در کشور ترکیه دقیق و پیچیده است. مالیات در ترکیه نقش بسیار زیادی در تامین بودجه این کشور را دارد و می توان گفت پایه های اقتصادی دولت ترکیه به دلیل نداشتن ذخایر نفتی و گازی بر مالیات بنا نهاده شده است. در این مطلب قصد داریم اطلاعات کاملی درباره سیستم مالیاتی کشور ترکیه و هزینههایی که در ازای کسب درامد و زندگی در این کشور خواهید پرداخت، را ارائه کنیم.
دریافت مالیات در ترکیه چگونه است؟
مسئله مالیات در کشور ترکیه به دلایل مختلف، که یکی از اصلی ترین آنها جلوگیری از تورم می باشد، بسیار مهم و جدی است. افراد در این کشور هر سه ماه موظف به پر کردن اظهارنامه مالیاتی هستند. به طور کلی مالیات در کشور ترکیه به سه شکل دریافت می شود که در ادامه توضیحات کاملی درباره هریک از آنها ارائه خواهیم داد.
مالیات بر دارایی
🔸 مالیات بر دارایی در کشور ترکیه به ملک، ارث و وقف تعلق میگیرد. املاک و مستغلات شامل این مالیات میشوند.
🔸 مقدار مالیات بر دارایی با توجه به نوع ملک بین 0.1 تا 0.6 درصد تعیین می شود. به زمین و واحد مسکونی 0.1 درصد مالیات، و به دیگر واحدها 0.2 درصد و به زمینی که مخصوص ساختوساز باشد 0 مالیات تعلق میگیرد. زمینهای کشاورزی نیز معاف از پرداخت مالیات در ترکیه هستند.
🔸 اگر ملک مربوطه در محدوده شهرداری باشد، بر اساس قوانین ترکیه مالیات دو برابر تعیین می شود.
🔸 در صورت فروش اموال 4.8 درصد ارزش فروش مالیات بر عهده خریدار و فروشنده میشود.
🔸 مالیات ارث و هدیه بین 4 تا 30 درصد می تواند متغیر باشد. این مالیات در مدت 5 سال و اغلب در دو قسط سالیانه پرداخت میشود.
مالیات بر هزینه ها
🔸 مالیات بر هزینه ها شامل مالیات بر ارزشافزوده، مالیات وارده بر معاملات بانکی و بیمه و حق تمبر و مواردی از این قبیل می باشد.
🔸 مالیات بر ارزشافزوده بین 1 تا 23 درصد تعیین می شود و نرخ معمول آن 18 درصد است.
🔸 منظور از حق تمبر انواع مدارکی مانند قراردادها، موافقتنامهها، یادداشتها و اوراق مشارکت سرمایهگذاری و صورتحساب مالی است و یک درصد تعیین میشود.
🔸 مالیات بر ارزشافزوده شرکتهای داخلی 18 درصد و برای خودرو اجاره ای 23 درصد و سایر وسایل نقلیه 8 درصد است.
مالیات بر درامد
🔸 این مالیات بر دستمزد دریافتی در ازای کار در ترکیه، یا دریافت مبلغ اجاره بهای منزل، یا سود ناشی از فروش امتیاز، سهام، حق چاپ و… میباشد.
🔸 این نرخ معمولا بین 15 تا 40 درصد متغیر است.
🔸 افراد مقیم ترکیه باید برای همه درآمدهای حاصل از تجارت با هر جای دیگر جهان نیز مالیات پرداخت کنند. افراد غیر مقیم نیز باید بر سود حاصل از تجارت خود یا مالکیت خصوصی و کسب و کارهای کوچک نیز مالیات بدهند. افراد مقیم شامل کاهش نرخ مالیاتی و تسهیلات اعتباری میشوند.
🔸 شرکتهایی که تمامی محل فعالیت اداریشان در ترکیه باشد ، باید همه مالیاتها را بپردازند ولی شرکتهایی که شعبهای از یک شرکت خارجی هستند تنها باید بخشی از مالیاتها را پرداخت کنند.
مطابق ماده 1 قانون مالیات بر درآمد ، می توان گفت مالیات بر درآمد مشمول موارد زیر می باشد:
◾ درآمد کسب و کار
◾ درآمد كشاورزي
◾ دستمزد
◾ درآمد خود اشتغالی
◾ درآمد سرمایه املاک و مستغلات
◾ درآمد اوراق بهادار
◾ سایر درآمدها
مالیات بر درآمد شخصی
درآمدهای اشخاص حقیقی مشمول مالیات بر درآمد شخصی می شوند که نرخ آن بین 15 تا 40 درصد متفاوت است. مطابق قانون مالیات بر درآمد اقلام در نظر گرفته شده به عنوان درآمد به شرح زیر است:
◾ درآمد کسب و کار (کار در ترکیه)
◾ درآمد كشاورزي
◾ حقوق و کارمزد
◾ درآمد خود اشتغالی
◾ درآمد سرمایه املاک و مستغلات (درآمد اجاره)
◾ درآمد حاصل از اوراق بهادار (درآمد حاصل از سرمایه گذاری در ترکیه)
حداقل نرخ مالیات بر درآمد 15% تعیین می شود که برای و حداکثر آن40% تعیین می شود.